Hvad er en

varmepumpe?

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er et elektrisk apparat, som omsætter energi til varme. Varmepumpen bruges til opvarmning eller nedkøling af luften i din bolig. Varmeanlægget udnytter den energi, som allerede findes i luften eller i jorden udenfor til at producere både varme og varmt brugsvand.

Varmepumpen sikrer en bæredygtig og miljøvenlig opvarmningsform, da den udnytter allerede eksisterende energi til opvarmning af boligen. Selvom varmepumpen bruger el, bruger den kun omkring en fjerdedel af den elektricitet, som der ellers ville blive brugt ved opvarmning med en el-radiator.

Du kan spare mange penge på at udskifte dit olie- eller gasfyr med en varmepumpe. Varmepumpen er et bæredygtigt og energivenligt alternativ til fjernvarme i din bolig. Med en varmepumpe kan du sænke din varmeregning med op til 60 %, hvis du i dag gør brug af elvarme. Hvis du gør brug af oliefyr, vil du kunne spare op til 55 %, mens du kan spare op til 50 %, hvis din bolig opvarmes med naturgas.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Det kan være svært at forstå, hvordan kold luft udefra kan omdannes til opvarmning af din bolig. En varmepumpe består af en udvendig del og en indvendig del. Den udvendige del af varmepumpen leder varme og energi fra luften udefra ind i varmepumpens lukkede system. Den kolde luft får et kølemiddel i varmepumpen til at fordampe, hvorefter dampen komprimeres, så der bliver dannet en varm gas. Denne varme gas ledes videre i rørene og varmen afgives i boligen.

Der er forskel på, hvordan varmen afgives i din bolig, afhængig af hvilken type varmepumpe du har. Varmen kan blæses direkte ud i boligen, men kan også ledes gennem boligens radiatoranlæg og gulvvarmeanlæg.

4 fordele ved at installere en varmepumpe

  • Du opnår store besparelser på din varmeregning
  • Bæredygtig og miljøvenlig opvarmningsform
  • Billig i drift
  • Kræver minimal vedligeholdelse

Hvilke varmepumper findes der?

Der er overordnet 3 forskellige typer af varmepumper, som alle udnytter den eksisterende energi fra omgivelserne udenfor. De fungerer på forskellige måder og har hver deres fordele i forbindelse med opvarmning og/eller nedkøling af din bolig.

Overvejer du en luft til luft varmepumpe, som både kan køle og opvarme, så læs mere omkring fordelene ved en luft til luft varmepumpe her.

Overvejer du  at udskifte dit olie- eller naturgasfyr med en bæredygtig og miljøvenlig opvarmningsform, så læs omkring fordelene ved en luft til vand varmepumpe her.

Har du et friareal på 400m2 eller mere, så læs mere omkring hvilke fordele du kan få ud af en jordvarmepumpe her.

Den bedste løsning for dig?

Få hjælp til at finde den rette varmepumpe til dine behov.

Varmepumpe Fyn Rene og Jytte på kontor

Information omkring energitilskud

Ønsker du information omkring hvornår, hvor meget og hvad du kan søge energitilskud til, så læs mere her, eller tilmeld dig vores informationsliste herunder